SKOVÅRDSSKOLAN


Handen på hjärtat - vem vill inte ha skor som alltid ser välvårdade ut och som samtidigt är fräscha även på insidan?

Det första du skall lägga på minnet är tre magiska ord –Rengör, Vårda, Skydda.

Nya skor? Behöver alltid extra kärlek.

Börja nu med att kontrollera vilket material skorna är gjorda av. Skor finns i många utföranden, såsom läder, mocka, nubuck, oljat läder, textil. Vissa material är ömtåliga och kräver särskild vård. Tex mocka och nubuck. Använd alltid det skovårdspreparat som rekommenderas för just din sko. Eftersom de är speciellt anpassat för materialet i skon.

Nya skor har inte tillräckligt med starkt skydd mot smuts och väta.Impregnera därför skorna innan dom används första gången och därefter med jämna mellanrum. Då håller dem längre!


 
Första steget börjar alltid med rengöring. Borsta då av dina skor så att allt smuts försvinner.Här ska dom nu behandlas med medel som fräschar upp och ger näring.
 
 


Nu till det tredje och avslutande steget. Skydda skorna mot smuts och väta genom impregnering. Men observera att du behöver olika verktyg till olika skor och olika material.

 

 

Läderskor


Till läderskor använder du en skoborste för att borsta bort all smuts. Jobbiga fläckar tar du bort med en läderrengöringskräm.

 

Läderskor putsas upp med skokräm i neutral eller rätt nyans. Skokräm på burk eller tub innehåller mycket färgpigment och gör lädret blankt samtidigt som det impregnerar, ger näring och återställer utseendet. Låt skokrämen torka in i 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.
 
 

Skokräm impregnerar till viss del, men för än bättre skydd mot väta rekommenderas att använda ofärgat fett. Skor med undersula av läder tål inte vatten. Använd speciellt impregneringsmedel som skyddar lädersulan.

 

 

Mocka och Nubuckskor


Mocka- och nubuckskor är lite känsligare. Här använder du specialprodukter som slipkloss och speciellt framtagna rengöringsmedel. Slipa extra på fläckar, saltränder och blanka partier. Borsta sedan bort sliprester från skon med en skoborste.


 För att våra dina skor används specialkräm/spray som återställer och impregnerar. Låt krämen/sprayen torka in i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med mockaborste.

.
För att skydda dina skor använder du impregneringsspray. Därefter skall skorna torka och du avslutar medatt borsta upp den ruggiga ytan med mockaborste. Upprepa för extra bra resultat, låt torka i 10 minuter emellan.

 


Oljat läder

 

Till oljat läder använder du rengöringsschampo vid behov om inte skoborsten hjälper.
 


Skor av oljat läder behandlas med preparat som fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende och karaktär samtidigt som det skyddar och impregnerar. Tänk på att ljusa skor blir mörkare.


Skor av oljat läder behandlas med preparat som fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende och karaktär samtidigt som det skyddar och impregnerar. Tänk på att ljusa skor blir mörkare.

 

 


Några tips för att dina skor ska få ett längre liv.

När du har rengjort, vårdat och skyddat utsidan av skon är det dags att jobba med insidan.
Här får du några gångbara råd!

Ett par fötter svettas upp till 20 ml varje dag. Byt därför skor ofta och låt skorna vila och andas.

Iläggssulor ger inte bara bättre komfort och passform, de absorberar dessutom fukten vilket gör att fötterna och skorna mår betydligt bättre.

Byt sulorna med jämna mellanrum. Du håller skorna och fötterna väldoftande med hjälp av antiluktsprayer eller deosulor – lika självklart som vanlig deodorant!

Tänk också på att om du använder skohorn, skoblock och stövelstöd så bevarar du formen på skor och stövlar och de får ett längre liv. 

Lycka till!